Bepaal mee wie een biografie verdient

Lezen over inspirerende mannen of vrouwen is een prachtige bezigheid. Wie verdient er volgens jou een biografie? Het Letterenhuis in Antwerpen zoekt samen met De Standaard der Letteren naar een antwoord op deze vraag. Vanaf vandaag kan iedereen meebeslissen en online een stem uitbrengen op één van tien namen. Op het lijstje staan auteurs en dichters, maar ook mensen uit de wereld van het theater en de dans en de grafische wereld. Wie wil, kan ook zelf iemand voordragen. Alle info staat op www.letterenhuis.be . De drie meest gekozen namen krijgen in 2023 een aanzet tot een biografie in een biografische schets op de site van het Letterenhuis en in De Standaard der Letteren.

Nog tot juni 2023 zet het Letterenhuis schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten in de kijker. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

In het kader daarvan gaat het Letterenhuis nu, samen met De Standaard der Letteren, op zoek naar wie een biografie verdient. Ze stelden samen een shortlist op met tien namen. Vanaf vandaag kan ook het publiek zich laten horen. Tot 30 november kan iedereen deelnemen aan de online-poll en zo meebeslissen wie een biografie moet krijgen. Deelnemers kunnen kiezen uit de tien namen of zelf iemand naar voor schuiven. Enige voorwaarden daarbij zijn dat de persoon overleden is en bij voorkeur uit de literaire wereld komt. Stemmen kan op www.letterenhuis.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Van de drie meest gekozen namen wordt in het voorjaar van 2023 een biografische schets (een aanzet tot een biografie) gemaakt op basis van de archieven van het Letterenhuis. De onderzoekers/auteurs die deze biografische schetsen maken, worden dit najaar gezocht, afhankelijk van de drie winnaars. ​ De schetsen worden in de loop van 2023 gepubliceerd op de site van het Letterenhuis en in De Standaard der Letteren.

De shortlist met tien namen

Bij het opstellen van de shortlist werd gekozen voor personen die overleden zijn en waarvan bronnenmateriaal beschikbaar is. Verder zorgden het Letterenhuis en De Standaard der Letteren voor een spreiding over sferen/disciplines, periodes (19de eeuw, voor en na WO II) en geslacht.

De lijst met tien namen:

  • Piet van Aken (1920-1984), auteur
  • Tone Brulin (1926-2019), toneelauteur en theatermaker
  • Gaston Burssens (1896-1965), dichter
  • Johanna Desideria Courtmans-Berchmans (1811-1890), auteur
  • Lea Daan (1906-1995), danseres en choreografe
  • Gust Gils (1924-2002), dichter en beeldend kunstenaar
  • Nicole van Goethem (1941-2000), tekenares en animatiefilmster
  • Julian Key (1930-1999), afficheontwerper
  • Hubert Lampo (1920-2006), auteur
  • Maria Rosseels (1916-2005), auteur

 

In de mediagalerij kan de pers de foto's downloaden. De credits staan vermeld in de bestandsnaam. In de bijlage hieronder vindt de pers meer informatie over deze personen.

Bijlage_lijst_wie_verdient_biografie.docx

DOCX - 25 Kb

 

Diane 's Heeren

Letterenhuis, stad Antwerpen

Mieke Smeyers

Perscommunicatie cultuur, Stad Antwerpen

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

[email protected]

letterenhuis.be