Biografiejaar in het Letterenhuis

Van september 2022 tot juni 2023 buigt het Letterenhuis zich samen met het publiek over schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

Schrijversbiografieën zijn niet meer weg te denken uit de boekhandels of bibliotheken. Recent verschenen de levensgeschiedenissen van de Vlaamse auteurs J.M.H. Berckmans (2018), Paul Méral (2020), Emmanuel de Bom (2021), Hendrik Conscience (2021), Marnix Gijsen (2022) en Roger van de Velde (2020) - die van Maurice Gilliams verschijnt dit najaar. De biografieën van Louis Paul Boon, Hugo Claus, Paul van Ostaijen en Paul Snoek zijn in voorbereiding.

Biografen duiken voor hun onderzoek in de archieven van het Letterenhuis om brieven, dagboeken en andere egodocumenten van hun geliefde onderwerp te bestuderen. Waarom schrijven zij eigenlijk een biografie? En welke bronnen gebruiken zij nog meer? Welke hindernissen ondervinden ze? En langs de andere kant, de lezers: waarom houdt het publiek van biografieën? Wat fascineert hen in het leven van schrijvers en andere gebiografeerden?

Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken. Tijdens zo’n bezoek neemt het publiek samen met een gids een kijkje in het archiefdepot van het Letterenhuis om 3,5 km aan literair archief te ontdekken, vol verhalen over hoe schrijvers werken en leven. Een goudmijn voor biografen en lezers. Bovendien krijgen de bezoekers enkele bijzondere en persoonlijke stukken van dichtbij te zien. Hierdoor ontdekken ze onverwachte en onbekende verhalen uit de archieven van Hendrik Conscience, Virginie Loveling, Paul van Ostaijen en Kristien Hemmerechts.

Het volledige programma van het biografiejaar in het Letterenhuis is hier te bekijken.

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

[email protected]

letterenhuis.be