Boem Paukeslag. Bezette Stad 100!

Expo in het Letterenhuis van 27 maart tot 27 juni 2021

Met de expo 'Boem Paukeslag. Bezette stad 100!' brengt het Letterenhuis hulde aan een modernistisch meesterwerk. Honderd jaar gleden verscheen 'Bezette Stad', de dichtbundel waarmee Paul van Ostaijen de poëzie een totaal nieuw aanzicht gaf. Woord en typografie werden één in dit boek, een topstuk in de internationale avant-garde. De expo toont de vele lagen die achter de dichtbundel ‘Bezette stad’ schuilgaan: een tijdsbeeld, een vernieuwende kunstvorm en poëzie met vele interpretaties en beschouwingen. Bovendien toont de reizende expo 'Boem Paukeslag. Bezette Stad x5', die van start gaat in Bibliotheek Hasselt Limburg, het resultaat van vijf jonge kunstenaars die zich lieten inspireren door de bundel om nieuw werk te creëren. Een mooi randprogramma maakt het geheel af.

Boem Paukeslag. Bezette Stad 100!

'Boem Paukeslag. Bezette Stad 100!' neemt de bezoeker mee in de tijd, naar de Eerste Wereldoorlog en de jaren daarna. Geluids- en filmfragmenten, kunstwerken van de vrienden van Paul van Ostaijen en een projectie van tekstfragmenten illustreren Van Ostaijens artistieke wereld en zijn netwerk van idealistische dichters en kunstenaars. Samen wilden ze de wereld veranderen, maar wat moest ervoor in de plaats komen? En hoe zag Van Ostaijen in die turbulente tijd een rol weggelegd voor zijn werk, en voor 'Bezette Stad'?

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Het spectaculaire, onlangs opgedoken handschrift van 'Bezette Stad' zal voor het eerst te zien zijn in de tentoonstelling. Het geeft een prachtig inzicht in het werkproces van Paul van Ostaijen. Tot in de kleinste details is te zien wat de dichter met zijn bundel beoogde. Hij tekende de volledige lay-out van het werk uit voor zijn vormgever Oscar Jespers (1887-1970) zodat die het excentrieke ontwerp naar de drukpers kon vertalen.”

'Boem Paukeslag. Bezette stad 100!' biedt ook een inkijk in het persoonlijke leven van Van Ostaijen en zijn kunstenaarsvrienden door de brieven die in de expo liggen en de vele (avant-garde) kunstwerken, foto’s, films, affiches, houtsneden en tijdschriften uit de jaren ’10 en ’20.

Voor de pers: journalisten kunnen vanaf woensdag 24 maart op aanvraag de expo bezoeken. Gelieve hiervoor een afspraak te maken via nadia.devree@antwerpen.be

Boem Paukeslag. Bezette Stad x5

Vijf jonge kunstenaars laten op een frisse, eigentijdse manier zien wat de dichtbundel 'Bezette Stad' vandaag nog aan inspiratie kan bieden. Het vertrekpunt is de collectie van het Letterenhuis, met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.

Deze expo spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die nu nog steeds relevant zijn, zoals oorlog, beeldvorming, taal en kunst. Ze inspireert hen ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met de iconische dichtbundel 'Bezette Stad'.

Deze vijf jonge kunstenaars doken in de bundel en gaven er hun eigen interpretatie aan: Jens Meijen, Lisette Ma Neza, Maja Ajmia Yde Zellama, Shamisa Debroey en Younes van den Broeck.

Antwerpen eert Paul van Ostaijen

In 2021 is het 125 jaar geleden dat Paul van Ostaijen geboren werd en exact 100 jaar geleden dat zijn dichtbundel 'Bezette Stad' verscheen. Samen met verschillende partners werkte de stad Antwerpen een programma uit om Van Ostaijen te herdenken: tentoonstellingen, wandelingen, boeken, theater en nog veel meer.

Over Paul van Ostaijen

Paul van Ostaijen (1896-1928) is een van de bekendste Vlaamse dichters. Zijn leven en werk is onlosmakelijk verbonden met Antwerpen. Hij werd er geboren, ging er naar school en stortte zich er in het nachtleven, waar hij kunstenaars en schrijvers ontmoette. Hij begon gedichten te schrijven terwijl hij voor zijn inkomsten een baantje had als klerk op het Antwerpse stadhuis. Van Ostaijens dichtbundels, Music-Hall (1916), Het sienjaal (1918), Bezette stad (1921) en De feesten van angst en pijn (1928) zijn iconische klassiekers geworden.

Praktisch

  • Boem Paukeslag. Bezette Stad 100!
  • 27 maart – 27 juni 2021
  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
  • Tickets op voorhand online boeken: €5, €3, gratis
  • www.letterenhuis.be

 

  • Boem Paukeslag. Bezette Stad x5
  • 27 maart – 19 juni 2021
  • Bibliotheek Hasselt Limburg, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt
  • Gratis
  • www.bibliotheek.hasselt.be

 

 

Randprogramma Paul van Ostaijen

DOCX - 15 Kb
Media - Manuscript 'Bezette Stad' - Paul Van Ostaijenhttps://pers.letterenhuis.be/media/album/11536

 

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be