Vijf Vlaamse schrijvers beroemd in heel Europa

Expo Escaut! Escaut! Een literaire Scheldetocht met Verhaeren en co in het Letterenhuis

De tentoonstelling Escaut! Escaut! bewijst eer aan vijf Franstalige Vlaamse schrijvers geboren aan de Schelde: de dichter Emile Verhaeren en zijn tijdgenoten Georges Eekhoud, Max Elskamp, Georges Rodenbach en Maurice Maeterlinck. Hun werk werd overal in Europa gelezen. In 1911 kreeg Maeterlinck zelfs de Nobelprijs voor literatuur. De expo bevat indrukwekkende manuscripten, prachtige brieven en fraaie boekuitgaven, vormgegeven en geïllustreerd door de beste symbolistische kunstenaars uit die tijd, zoals Theo Van Rysselberghe, Fernand Khnopff en Henry van de Velde. Sfeerbeelden van Nicolas Maeterlinck (achterneef van de beroemde auteur) vullen de literaire trip langs de Schelde aan.

Met de tentoonstelling Escaut! Escaut! bewijst het Letterenhuis dit najaar eer aan vijf Franstalige Vlaamse schrijvers: de dichter Emile Verhaeren – honderd jaar geleden overleden – en zijn tijdgenoten Georges Eekhoud, Max Elskamp, Georges Rodenbach en Maurice Maeterlinck. Ze werden alle vijf geboren tussen 1855 en 1865 in een stad of dorp aan de Schelde, en schreven allemaal over deze stroom.

 

Nobelprijs voor literatuur

Deze vijf auteurs zetten België en Vlaanderen een halve eeuw na Hendrik Conscience opnieuw op de kaart van de Europese letteren. Ze werden gelezen van Londen tot Stockholm en van Moskou tot Lissabon. Maeterlinck kreeg in 1911 de Nobelprijs voor de Literatuur, als enige Belg tot op heden.

 

Literaire reis langs de Schelde

De expo is opgevat als een reis stroomopwaarts langs de Schelde, van Antwerpen via Sint-Amands, Gent en Doornik tot aan de bron. De bezoeker maakt kennis met de schrijvers en hun milieu. Prachtige schilderijen zoals een weinig bekend portret van Emile Verhaeren door Theo Van Rysselberghe en borstbeelden maken de schrijvers zichtbaar.

Escaut! Escaut! toont ook indrukwekkende manuscripten, brieven en fraaie boekuitgaven vormgegeven en geïllustreerd door de beste symbolistische kunstenaars uit die tijd, zoals Van Rysselberghe, Fernand Khnopff en Henry van de Velde.

Hedendaagse foto’s van Nicolas Maeterlinck (achterneef van de beroemde auteur) roepen de sfeer op van een literaire trip langs de Schelde. Een nieuw stadsgedicht van de Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels over de Scheldebron sluit de tentoonstelling af.

Met zijn symbolistische toneelstukken L’Oiseau bleu en Péléas et Mélisande is Maeterlinck te beschouwen als een grondlegger van het hedendaagse theater en inspireerde hij componisten en cineasten. Georges Rodenbach creëerde het beeld van Brugge als mysterieuze en mystieke stad, waar schimmen door de straten dwalen. Elskamps schijnbaar naïeve gedichten evoceren volksgeloof en vervreemding. Eekhoud schreef de grote stadsroman over Antwerpen en ontpopte zich tot een vroeg voorvechter van homorechten. En de symbolist en vitalist Emile Verhaeren – dichter, kunstcriticus, toneelauteur, essayist – was een Europese literaire beroemdheid, vertaald in 28 talen en de eerste Belgische dichter des vaderlands.

 

Praktisch

Escaut! Escaut! Een literaire Scheldetocht met Verhaeren en co

16 september 2016 – 29 januari 2017

Letterenhuis

Meer info: http://www.letterenhuis.be/Museum_Letterenhuis_NL/LetterenhuisNL/LetterenhuisNL-Activiteiten/LetterenhuisNL-Activiteiten-Evenementen-NL/2016/Escaut!-Escaut!.html

 

Randprogramma

  • Gesprekken op zondag

Vijf zondagmiddagen in het Letterenhuis waarbij telkens een auteur centraal staat

Gespreksleider: Katharina Smets

zo. 09.10.16, 14 uur

Emile Verhaeren: met Rik Hemmerijckx, Stefaan van den Brempt, Charles Ducal

zo. 23.10.16, 14 uur

Max Elskamp: met Leen Huet, Gilbert Vanhove, Jan Lampo

zo. 06.11.16, 14 uur

Maurice Maeterlinck: met Nicolas Maeterlinck, Michaël Vandebril, Marc Quaghebeur

zo. 20.11.16, 14 uur

Georges Eekhoud: met Jan Lampo, Mirande Lucien, Marijke Arijs

zo. 04.12.16, 14 uur

Georges Rodenbach: met Benno Barnard, Jan Mysjkin, Will Stone

gratis toegang

 

  • Koen Stassijns, Emile Verhaeren Veerman

Tijdens de Donderdagen van de Poëzie praat Piet Piryns met Koen Stassijns over zijn bloemlezing en vertaling van de gedichten van Emile Verhaeren.

do. 17.11.16, 12.30 uur

gratis toegang

 

  • Eau d’Anvers – presentatie stadsgedicht

Stadsdichter Maarten Inghels maakt een tocht van de Scheldebron naar Antwerpen. Emile Verhaeren en de Schelde zijn de inspiratie voor een stadsgedicht.

zo. 11.12.16, 14 uur

gratis toegang

 

  • Stadswandeling ‘In de voetsporen van Max Elskamp en Georges Eekhoud’

duur: 2 uur – groepen van max. 20 personen - tarief: € 75 (+ € 5 administratiekosten) – boekingen: minstens 3 weken vooraf via gidsenwerking@stad.antwerpen.be of + 32 3 232 01 03

voor individuele deelnemers op zondagen 02.10, 16.10, 30.10, 13.11 –telkens om 14 uur – tarief: € 5 per persoon

 

Extra

Niet enkel het Letterenhuis herdenkt Verhaeren.

 

  • Escaut! Escaut! Driedelige radioreeks van Katharina Smets

Curatoren Rik Hemmerijckx (Emile Verhaeren Museum) en Jan Lampo (Letterenhuis) op zoek naar sporen van de vijf auteurs. Op hun tocht langs de Schelde praten ze met o. m. de dichters Benno Barnard en Stefaan van den Brempt en met Marc Quaghebeur van de Archives et Musée de la Littérature in Brussel.

zo. 11.09, 18.09 en 25.09.16 op radio Klara

 

  • Boek Escaut! Escaut!

Benno Barnard laat in het boek Escaut! Escaut! schrijvers en vertalers van nu aan het woord over hun relatie met Verhaeren en zijn Franstalige Vlaamse schrijversbroeders.

 

  • Emile Verhaeren: een dichter voor Europa

Expo in het Emile Verhaeren Museum Sint-Amands

Zeldzame boeken, geïllustreerde uitgaven, foto’s en documenten die de Europese dimensie van de dichter toelichten.

22.05.16 – 29.11.16 – www.emileverhaeren.be

 

  • Verhaeren verbeeld

Expo in het Museum voor Schone Kunsten Gent

Kunstwerken uit de 19de en 20ste eeuw in dialoog met het oeuvre van de dichter-criticus Verhaeren.

15.10.2016 - 15.01.2017 -  www.mskgent.be

 

  • De Wereld van Gisteren, première poëziefilm

Het symbolistische oeuvre van schrijver Emile Verhaeren werd door Kevin D’heedene vertaald naar een unieke poëziefilm.

do. 20.10.16, 20.30 uur – Cinema Zuid

 

  • Literaire hommage op de sterfdag van Verhaeren

Poëzie evenement met Stefaan van den Bremt, Koen Stassijns, Benno Barnard, Patrick Lateur, Frans Boenders, Christina Guirlande, Will Stone, Luc Vandermaelen en Annie Rak.

zo. 27.11.16, 15 uur in de kerk van Sint-Amands

 

 

 

Freya Van Wijnsberghe

Stad Antwerpen

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be