Expo Escaut! Escaut! Een literaire Scheldetocht met Verhaeren en co in het Letterenhuis

Persvoorstelling en opening op 15 september

De tentoonstelling in het Letterenhuis  Escaut! Escaut! bewijst eer aan vijf Franstalige Vlaamse schrijvers geboren aan de Schelde: de dichter Emile Verhaeren – honderd jaar geleden overleden – en vier van zijn tijdgenoten, Georges Eekhoud, Max Elskamp, Georges Rodenbach en Maurice Maeterlinck. Hun werk werd gelezen in heel Europa en  in 1911 kreeg Maeterlinck zelfs de Nobelprijs voor literatuur. De expo bevat prachtige manuscripten, brieven en fraaie boekuitgaven, vormgegeven en geïllustreerd door de beste symbolistische kunstenaars uit die tijd, zoals Van Rysselberghe, Fernand Khnopff en Henry van de Velde. Sfeerbeelden van Nicolas Maeterlinck, de achterneef van de beroemde auteur, vullen de literaire trip langs de Schelde aan.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de preview met wandeling door de stad op donderdag 15 september om 10 uur en/of op de opening om 19.30 uur in het Letterenhuis

 

Programma perspreview

10u        ontvangst

10u15    wandeling door de stad met anekdotes over de vijf schrijvers door Michaël Vandebril, coördinator Antwerpen Boekenstad en Rik Hemmerijckx, conservator Emile Verhaerenmuseum

11u15    bezoek aan de expo

12u        broodjeslunch

              Interviews

 

Programma opening

19.30u  Letterenhuisdirecteur Leen van Dijck verwelkomt

             Auteur Benno Barnard licht boek en expo Escaut! Escaut! toe

             Les Filles de Hirohito zingen teksten van Emile Verhaeren

             Schepen Marc van Peel opent de tentoonstelling

             Receptie

Gelieve uw aanwezigheid of aanvragen voor interviews te bevestigen via Freya.vanwijnsberghe@stad.antwerpen.be

 

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be