Het Letterenhuis, waar literatuur springlevend is.

Het Letterenhuis biedt ook in 2019 een prikkelend programma aan.

Het Letterenhuis is het literaire archief van en voor Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart twee miljoen brieven en handschriften, documenten, portretten en foto’s van Vlaamse auteurs én volledige schrijversarchieven van Hendrik Conscience, Cyriel Buysse, Karel van de Woestijne, Stijn Streuvels, Willem Elsschot, Louis Paul Boon, Ivo Michiels, Hugo Claus (en heel veel anderen…).
Ook in 2019 is het Letterenhuis de ontmoetings- en belevingsplek waar literatuur springlevend is, waar het literaire heden en verleden onderling worden verbonden. Het prikkelend aanbod laat het publiek proeven van de schoonheid en de kracht van literatuur en poëzie.

Op Gedichtendag, donderdag 31 januari, treden dichters en scholieren broederlijk samen op in het Letterenhuis. Iedereen is welkom om tussen 13.30 en 16 uur om te komen luisteren naar de poëzie van Elisabeth Severino Fernandes, Runa Svetlokova, David Troch en Peter Holvoet-Hanssen – samen met de leerlingen die een workshop slam of poëzie hebben gevolgd. Max Greyson is gastheer.

Het Letterenhuis presenteert vanaf 28 maart een gloednieuwe literaire talkshow! Stukken van Schrijvers, pittig en uiteraard zuurvrij, met Cathérine Vandoorne als gastvrouw. Verwacht geanimeerde gesprekken met auteurs, acteurs, erfgenamen, verzamelaars, vertalers, wetenschappers, bijzondere bezoekers,… over collecties, literatuur, teksten en verhalen, vroeger en nu. Met muzikale intermezzo’s en oude beeldfragmenten uit het archief.

Op 11 mei 2019 brengt het Letterenhuis op een tiental locaties levende literatuur. Dit Letterenhuisfestival – een feest van woorden en verhalen - spitst zich in 2019 toe op de kunst van het bewaren. Schrijvers, dichters, buurtbewoners, zangers, rappers, slammers, kunstenaars en anderen gaan met dit thema aan de slag. Ze vertellen verhalen, maken gedichten en lezen voor, zingen of worden geïnterviewd.

Bewaren, behouden, behoeden en koesteren: wie doet dat niet met zijn dierbare voorwerpen, foto’s, filmpjes of schrijfsels – digitaal of op papier? Geniet in het Letterenhuis van prachtige handschriften, schrijversfoto’s, dia’s en filmpjes, brieven en affiches uit het grote bewaardepot. Of duik de kelders van het Letterenhuis in en breng een flitsbezoek aan het depot zelf!

PRAKTISCH

Gedichtendag 2019: jong talent & ervaren podiumdichters
Donderdag 31 januari, Letterenhuis, gratis
13.30-14.45 uur: Dichters, jongeren en poëzie met Max Greyson, Elisabeth Severino Fernandes en Peter Holvoet-Hanssen
15.00-16.00 uur: Poëzieoptredens van Peter Holvoet-Hanssen, Runa Svetlikova, David Troch, Elisabeth Severino Fernandes en Max Greyson.

Stukken van Schrijvers
De literaire talkshow van het Letterenhuis

Donderdag 28.03 – 25.04 – 23.05 – 27.06 – van 20.00 tot 21.30 uur
Tickets: € 5

Letterenhuisfestival – over de kunst van het bewaren.
Een feest van woorden en verhalen

Zaterdag 11 mei 2019, van 14.00 tot 18.00 uur in het Letterenhuis & omgeving, gratis

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be