Letterenhuis en Lijsternest herdenken Stijn Streuvels

Op 15 augustus 2019 is het vijftig jaar geleden dat Stijn Streuvels, een van onze grootste Vlaamse schrijvers, stierf. Het Letterenhuis en Het Lijsternest laten deze bijzondere dag niet zomaar voorbij gaan en herdenken Streuvels op gepaste wijze. Op 15 augustus is er een dagvullende programmatie in en rond het huis van Streuvels. Ook brengt het Letterenhuis die dag een speciale editie van ‘Zuurvrij’ uit, dat volledig in het teken van Stijn Streuvels zal staan.

Hoogtepunten uit het programma 15 augustus 2019

Herdenking aan het Stijn Streuvelsmonument
Kerk Ingooigem – 18 uur tot 19 uur

Kleindochter Leentje Vandemeulebroecke (Jo Gisekin) schreef een brief aan haar grootvader. Ze haalde haar inspiratie uit de brieven die Stijn Streuvels schreef in 1920-1921 aan haar moeder, Paula Lateur. Schrijfster Leen Huet herlas recent Het leven en dood in den ast en De Teleurgang van de waterhoek en vertelt waarom dit voor haar een welbestede tijd was. Tot slot brengt literatuur docent Hans Vandevoorde ook een tekst. Hij verbleef dit voorjaar in de schrijversresidentie van het Lijsternest.

Naast deze drie schrijvers zal de Nederlandstalige muziekgroep Wolfe een nieuw nummer brengen dat speciaal voor deze herdenking geschreven werd.

De Vlaschaard
Tuin van het Lijsternest – 20 uur

In 2018 bewerkte het Lettertype Collectief uit Kortrijk De Vlaschaard in opdracht van museum Texture. De iconische roman transformeert in een confrontatie tussen twee performers en een danser. In hedendaagse dans en poëzie graaft het stuk diep in de ziel van het boek; abstract, fragmentarisch maar des te emotioneel.

Journalisten zijn van harte welkom om de herdenking aan het Streuvelsmonument (18h) en de voorstelling ‘De Vlaschaard’ (20h) bij te wonen op donderdag 15 augustus 2019. Voor meer informatie of interviewaanvragen kan u steeds contact opnemen met de coördinator van het Lijsternest via: [email protected] of +32 489 81 19 59.

Praktisch

  • Herdenkingsdag vijftigjarig overlijden Stijn Streuvels (volledige programma in bijlage)
  • Het Lijsternest, Stijn Streuvelsstraat 25, 8570 Ingooigem (Anzegem)
  • Van 11 uur  tot 21 uur
  • Gratis

Over Streuvels

Stijn Streuvels (pseudoniem van Frank Lateur) is een van de grootste en meest vernieuwende Vlaamse schrijvers. In 1905 liet hij in Ingooigem (deelgemeente van Anzegem) zijn beroemde huis Het Lijsternest naar zijn eigen ontwerp bouwen. Hij zou zich er voltijds aan zijn omvangrijke literaire werk wijden.

Tussen 1899 en zijn dood in 1969 schreef Streuvels vooral naturalistische romans en novelles, waarin hij het Vlaamse dorpsleven als geen ander wist te doorgronden. Tot zijn bekendste werk behoren naast Het leven en de dood in den ast ook De vlaschaard en De teleurgang van de waterhoek. De novelle Het leven en de dood in den ast is opgenomen in de literaire canon van de Nederlandstalige literatuur.

Het Letterenhuis beheert het Lijsternest

Het Letterenhuis bewaart het persoonlijk archief van Stijn Streuvels, goed voor ruim 40 meter documenten en duizenden foto’s. Vanaf 1982 werd het Lijsternest door de Provincie West-Vlaanderen opengesteld als schrijversmuseum. Sinds 2018 beheert de Vlaamse Overheid, departement Cultuur, Jeugd en Media de schrijversresidentie. Alle erfgoedactiviteiten omtrent het huis worden door het Letterenhuis beheerd. Het Lijsternest kent als huis een dubbele functie: van april tot september wordt het opengesteld voor het publiek, van oktober tot maart fungeert het als schrijversresidentie (in samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren en Passa Porta).

Maak een virtuele tour door het Lijsternest. 

Thomas Jacques: de nieuwe coördinator voor Het Lijsternest

Thomas Jacques (1989) startte in 2019 als nieuwe coördinator van het Lijsternest. Hij groeide op in Kortrijk en behaalde een master in de klinische psychologie. Snel werd duidelijk dat zijn grote passie binnen de literatuur lag. Eerst recenseerde Thomas boeken voor Radio Quindo, De Metro en Kunsttijdschrift Vlaanderen, om uiteindelijk zelf te gaan schrijven. In 2017 bewerkte hij Streuvels’ roman Oogst, samen met Jonas Bruyneel en Esther Coorevits, in opdracht van het Lijsternest. Sedert enkele jaren is hij lid van het Lettertype Collectief in Kortrijk, dat verschillende kansen biedt aan jonge schrijvers. Naast schrijven werkt Thomas ook mee aan verschillende sociaal-artistieke projecten.

 

Programmatie herdenking Stijn Streuvels 15 augustus 2019_DEF.docx

DOCX - 23 Kb

Jeroen Cornilly

stafmedewerker collectie Letterenhuis

Thomas

Coördinator Lijsternest

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

[email protected]

letterenhuis.be