Letterenhuis krijgt een opfrisbeurt

Het Letterenhuis, het archief en museum voor de Vlaamse literatuur, krijgt een opfrisbeurt. De Antwerpse instelling is hét literaire archief van Vlaanderen, met een museum met een permanente tentoonstelling, tijdelijke exposities en een ruime publiekswerking. Dit voorjaar worden zowel de permanente opstelling als de gevel van het pand aangepakt. Het depot en de leeszaal blijven toegankelijk en ook de publieksactiviteiten gaan gewoon door.

De vaste museumopstelling biedt sinds 2004 een overzicht van de hoogtepunten van de Vlaamse literatuur. Na ruim zeventien jaar is het tijd voor een nieuwe aanpak. Vanaf 1 maart 2022 start de ontmanteling van de vaste opstelling, worden de collectiestukken opgeborgen in het depot en wordt de ruimte opnieuw ingericht.

"Het Letterenhuis in Antwerpen is sinds de oprichting in 1933 hét literaire archief van Vlaanderen. Ook herbergt het een museum met het verhaal van de Vlaamse literatuur sinds 1830, met tijdelijke exposities en veel andere publieksactiviteiten. Een opfrisbeurt is echter noodzakelijk: zowel de permanente opstelling als de gevel worden grondig opgeknapt."
Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud

Vanaf najaar 2023 zal het gelijkvloers van het Letterenhuis nog meer dan voorheen dé plek zijn om te creëren, te onderzoeken, te ontdekken en te beleven. Hier ontmoeten auteurs, onderzoekers, scholieren, studenten en liefhebbers elkaar in een inspirerende ruimte. De collectie zal het publieksprogramma voeden via verschillende disciplines en kanalen. Het Letterenhuis stimuleert in de samenwerking met vele partners een innovatief gebruik van Vlaams literair erfgoed. ​

In afwachting van de heringerichte benedenruimte kan de bezoeker tot en met 1 maart 2022 voor het laatst de huidige opstelling bezoeken. Koop hier een ticket

De leeszaal blijft tijdens de opfrisbeurt open, bezoeken aan het depot lopen door, ​ publieksactiviteiten vinden gewoon doorgang, ook voor scholen.

Persbezoek

Journalisten kunnen op aanvraag de vaste opstelling bezoeken en een medewerker van het Letterenhuis spreken. Gelieve hiervoor een afspraak te maken via Inge De Rouck:

Mieke Smeyers

Perscommunicatie cultuur, Stad Antwerpen

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be