Letterenhuis opent expo 'Velodroom. Fietsaffiches uit de belle époque' op World Bicycle Day

Expo van 3 juni t/m 31 oktober 2020

Op World Bicycle Day, woensdag 3 juni, opent het Letterenhuis de expo Velodroom. Fietsaffiches uit de belle époque. 

"Met Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches uit eigen collectie, die alleen al door hun formaat en kwaliteit adembenemend zijn." - vertelt Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis.

Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De hang naar vrijheid en natuur, de emancipatie van de vrouw, de opkomst van de wielersport en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding komen samen op deze affiches.

In de belle époque was fietsen een echte rage in West-Europa en de Verenigde Staten. Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maken de fiets aan het einde van de 19de eeuw tot een snel en comfortabel vervoermiddel. Op geen tien jaar tijd is de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid.

Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen.

Meer dan 60.000 affiches

Met deze expo brengt het Letterenhuis een minder bekend deel van zijn collectie naar buiten. Naast onder meer manuscripten van Vlaamse schrijvers en dichters, bewaart het Letterenhuis ook een grote collectie culturele affiches. De collectie van het Letterenhuis telt meer dan 60.000 affiches. Een aanzienlijk deel ervan dateert van de late 19de eeuw, toen veel illustere kunstenaars ontwerpen maakten en verbeterde druktechnieken een enorme toename van de kleurrijke affiche in het straatbeeld teweegbracht.

Wegwijs in de expo

De Antwerp Museum App, een gratis app voor smartphone, gidst bezoekers door de expo. Bij de thema's en affiches is een woordje uitleg voorzien in de app. Op die manier kunnen bezoekers met hun smartphone de expo op hun tempo bezoeken. 

Affiches uit de expo mee naar huis

In de shop van het Letterenhuis kunnen bezoekers enkele affiches uit de expo op groot formaat kopen. 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be