Letterenhuis opent nieuwe publieksruimte 

Het Letterenhuis, het literaire archief van Vlaanderen, opent een nieuwe publieksruimte om individuen en gemeenschappen actief samen te brengen rond literair erfgoed. Voortaan ontvangt het Letterenhuis bezoekers in een nieuwe leeszaal, workshop- en projectruimte, vergaderzaal, gedeelde kantoorruimte, co-creatieruimte en schrijfkamer.

Thema-expo ‘Beginnen’ 

Om het nieuwe begin inhoudelijk extra glans te geven, kiest het Letterenhuis voor het jaarthema ‘Beginnen’ en organiseert rond dat thema een expo. Met authentieke collectiestukken en via verhalen van auteurs Tom Naegels, Lara Taveirne, Tülin Erkan, Fikry El Azzouzi en Bart Moeyaert zien bezoekers hoe literair werk ontstaat. Bezoekers maken zo kennis met de schrijfpraktijk van vroeger en nu. 

Openheid én geborgenheid 

In de nieuwe ruimtes kunnen bezoekers ook actief met literair erfgoed aan de slag gaan. VOET architectuur tekende een doordacht ontwerp uit, dat de noden van verschillende gebruikers op een elegante manier met elkaar vervlecht. Ontwerper Caroline Voet ging aan de slag met een bestaande doorlopende ruimte rond een binnenplaats die veel daglicht biedt en een zekere grandeur uitstraalt. Die openheid blijft bewaard. Anderzijds creëerde ze schrijf-, werk- en ontmoetingsplekken die voldoende intiem aanvoelen. Samen met uitvoerend atelier Twin Design realiseerde Voet zo een aangename publieksruimte waar het literaire archief en ook het schrijfproces een centrale plek innemen. 

Literaire organisaties in het Letterenhuis 

Samen met makers, onderzoekers, studenten en jongeren brengt het Letterenhuis in de nieuw ingerichte publieksruimte verhalen uit de collectie tot leven. Naast bezoekers verwelkomt het Letterenhuis ook medebewoners. Organisaties die de literaire creatie en het literaire erfgoed een warm hart toedragen, gebruiken de nieuwe ruimtes om hun eigen activiteiten te ontplooien. De Vlaamse Auteursvereniging vzw (VAV) neemt zo haar intrek in een gedeelde kantoorruimte, Creatief Schrijven vzw organiseert lezingen en workshops in het kader van de SchrijversAcademie en via een talentontwikkelingstraject van literair productiehuis VONK & Zonen gaan literaire makers aan de slag in een co-creatieruimte. 

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Het Letterenhuis opent de deuren en ramen van het Vlaamse literaire erfgoed, laat een frisse wind waaien door de rijke geschiedenis en steekt de publieksruimte in een nieuw kleedje. Door de vernieuwde aanpak en moderne inrichting maakt het Letterenhuis het literaire verleden levendig en toegankelijk voor iedereen. Literaire partners krijgen onderdak en bezoekers kunnen op een frisse en inspirerende manier kennismaken met de schatten van de Vlaamse literatuur.”
Directeur van het Letterenhuis Nele Hendrickx: “Het is heerlijk om samen met partners het plezier, het belang en de inspiratie van de literatuur uit Vlaanderen weer meer ruimte te kunnen geven.” 

Publieksopening

Tijdens de publieksopening van de nieuwe publieksruimte op zaterdag 15 juni, van 10 tot 18 uur, verwelkomt het Letterenhuis bezoekers met auteurslezingen, gesprekken met archivarissen en speelse workshops. Voor meer info: www.letterenhuis.be 


Persuitnodiging 

- Niet voor publicatie -

Op maandag 10 juni om 16 uur is de pers van harte welkom om de nieuwe ruimtes te verkennen op een feestelijk openingsmoment in het Letterenhuis (Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen) in aanwezigheid van schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via evi.boels@antwerpen.be.

Voorafgaand aan dit openingsmoment zijn vanaf 14 uur medewerkers van het Letterenhuis al beschikbaar voor een woordje uitleg. Journalisten kunnen een afspraak maken via Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis. 

Nele Hendrickx

Directeur Letterenhuis

Evi Boels

Perscommunicatie cultuur, stad Antwerpen

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be