Letterenhuis verrijkt collectie met het archief van dansicoon Jeanne Brabants

Het Letterenhuis verwelkomt het archief van danseres, choreografe en pedagoge Jeanne Brabants. Het archief bevat schriften met dansnotities, persoonlijke en professionele brieven, programmaboekjes, brochures en een grote audiovisuele collectie. Dit omvangrijke materiaal werpt licht op het rijke artistieke leven van deze danslegende.

Jeanne Brabants (1920-2014) staat bekend als de ‘vrouw die België professioneel leerde dansen’. Haar eerste balletlessen kreeg ze aan de balletschool van Lea Daan. In 1941 richtte ze de ‘Brabants Balletschool’ op en creëerde ze met haar zussen ook het ‘Dansensemble Gezusters Brabants’. Deze balletschool werd onder haar impuls in 1951-1952 opgenomen in de Koninklijke Vlaamse Opera. In 1964 groeide dit uit tot het Stedelijk Instituut voor Ballet (dat nu bekend staat als de Koninklijke Balletschool Antwerpen). De school bracht zeer bekwame dansers voort, maar die vertrokken daarna vaak naar het buitenland. Brabants ijverde daarom voor een autonoom dansgezelschap in Vlaanderen. En met succes: in 1969 werd het Ballet van Vlaanderen opgericht, met Jeanne Brabants als directrice. Het Ballet kwam uiteindelijk ook los te staan van de Vlaamse Opera. Brabants bleef zich onvermoeibaar inzetten voor dans in Vlaanderen. In 1984 richtte ze ‘Jeugd en Dans’ op, in 1986 de ’Beroepsvereniging voor Dans kunstenaars’ en in 1988 het ensemble ‘Danza Antiqua’. Brabants heeft meer dan 200 choreografieën op haar naam staan en won meerdere internationale prijzen.

Artistiek netwerk

Het archief van Jeanne Brabants sluit mooi aan bij andere archieven die het Letterenhuis bewaart over dans- en podiumkunsten. Haar archief vervoegt in de collectie immers de (deel)archieven van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, danspionier Lea Daan en danscriticus Piet Deses. Door de vele verbanden tussen deze archieven wordt een artistiek netwerk zichtbaar. Daarnaast bevat het huidig verworven archief aanvullend materiaal van Bert Van Kerkhoven, echtgenoot van Brabants en voormalig directeur van de BRT en KNS. De archieven van Brabants en Van Kerkhoven zijn nauw verweven met elkaar en tonen de verschillende functies en rollen van het echtpaar in het kunstenlandschap.

Publieke plannen

Het archief biedt inzicht in Brabants’ opgang in de danswereld, van haar eerste passen als danseres tot grande dame van de dans. Het bevat bijzondere stukken. Zo is er een unieke opname uit de jaren dertig van repetities en opvoeringen bij Lea Daan. De kostuumontwerpen, schriftjes met aantekeningen van lessen, beeld- en geluidsfragmenten van o.a. haar choreografieën zijn een bron van inspiratie voor wetenschappelijk onderzoek en voor nieuwe artistieke plannen. Het Letterenhuis werkt alvast samen met prof. dr. Timmy De Laet van de Universiteit Antwerpen en Opera Ballet Vlaanderen plannen uit voor onderzoeksprojecten, een podcast, een publieksboek en een ontmoetingsdag met lezingen, opvoeringen en studentenpresentaties op basis van het archief.

Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis: “Het Letterenhuis is verguld met de verwerving van het archief Jeanne Brabants. In een culturele archiefinstelling met de hoofdfocus op literair erfgoed en aanverwante kunsten, is er ook plek voor iconische figuren zoals Jeanne Brabants. Haar nalatenschap sluit aan bij verschillende andere archieven in het Letterenhuis en heeft een onmiskenbare rol voor het Vlaamse kunstenlandschap.”
Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: “Jeanne Brabants werd naar eigen zeggen al dansend geboren, en zou al dansend de wereld veroveren. Zonder haar was er geen Ballet van Vlaanderen geweest. Het Letterenhuis zet de deuren open voor het nalatenschap van deze grande dame uit het Antwerpse ballet, en dat is meer dan terecht! Met deze unieke aanwinst bewijst het Letterenhuis dat het niet alleen zorg draagt voor het literaire erfgoed in Vlaanderen, maar ook over het muurtje durft te kijken: de Vlaamse Letteren zijn natuurlijk geen eilandje, maar innig verweven met andere disciplines en sprekende figuren in het kunstenveld.”

Het archief raadplegen

Het archief van Jeanne Brabants kan, mits toestemming van de erven, worden geraadpleegd in de leeszaal van het Letterenhuis. Deze is na afspraak te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9u30 tot 16u30. Een afspraak kan gemaakt worden via mail naar letterenhuis_leeszaal@antwerpen.be of op het nummer +32 3 222 93 20. Meer informatie op www.letterenhuis.be/leeszaal-op-afspraak.

Download meer foto's in de mediagalerij.

Headerbeeld: © LUCID

Nele Hendrickx

Directeur Letterenhuis

Evi Boels

Perscommunicatie cultuur, stad Antwerpen

 

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be