Letterenhuis vervolledigt archief Hubert Lampo

Vrijdag 18 december 2020 — Het Letterenhuis verwelkomt het resterende archief van Hubert Lampo, die in 2020 honderd jaar zou geworden zijn. Het archief is twintig strekkende meter lang en bevat duizenden brieven, scenario’s van verfilmingen, foto’s en handschriften. Daarnaast staat de schrijver centraal in een documentaire en podcast op Klara en komt er een Antwerpse wandeling gebaseerd op De komst van Joachim Stiller.

De Vlaamse schrijver Hubert Lampo zou in 2020 honderd zijn geworden. Het Letterenhuis ontvangt bij die gelegenheid van de erven Lampo zo’n twintig strekkende meter archief dat een imposante aanvulling vormt op de papieren die de schrijver destijds zelf al overmaakte. Klara pakt op 3 januari 2021 uit met een twee uur durend programma waarin zoon Jan Lampo vertelt over zijn vader die via het klankarchief van de VRT ook zelf aan het woord komt. Op basis van deze uitzending maakten Het Letterenhuis en Klara bovendien een podcast.

District Antwerpen creëert i.s.m. Antwerpen Boekenstad een nieuwe literaire wandeling rond De komst van Joachim Stiller, het bekende boek van Hubert Lampo. De wandeling wordt uitgeschreven door Jan Lampo en vertelt het verhaal van het boek aan de hand van verschillende locaties in de historische stad. Op deze manier treden wandelaars letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van schrijver Hubert Lampo.

“Het Letterenhuis vertelt het verhaal van 200 jaar literatuur in Vlaanderen. In deze prachtige en rijke verzameling kan natuurlijk het werk van Hubert Lampo niet ontbreken. We zijn heel trots dat het archief van dit icoon nu volledig is”, vertelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Twintig strekkende meter archief

Lampo deponeerde in de jaren 1960 zijn archief als redactiesecretaris van het Nieuw Vlaams Tijdschrift in het toenmalige AMVC. Daarnaast schonk hij ook de handschriften van zijn romans en verhalen- en essaybundels. De rest van zijn archief had hij nog nodig en die bewaarde hij in zijn woning in Grobbendonk. Zijn kinderen vinden de 100ste verjaardag van Lampo een mooie gelegenheid om alles definitief samen te brengen.

“Ik heb de voorbije jaren al heel wat werk verzet om het archief te inventariseren,” zegt zoon Jan, “het is nu tijd om het ter beschikking te stellen van de onderzoekers. Het loont zeker de moeite.”

Het geheel omvat duizenden brieven die de hele carrière van de schrijver omspannen. Tot de briefwisseling behoren correspondenties met collega’s als Piet van Aken, Johan Daisne, Jeroen Brouwers, Simon Vinkenoog, Jan de Hartog, Colin Wilson en vele anderen.

Interessant zijn ook de brieven van en aan vertalers onder wie de Oostenrijker Paul Wimmer, de Servische Jelica Novakovic, de Rus Wladimir Bjelo-oesov, de Franstalige Belg Xavier Hanotte en de Zuid-Afrikaan Herman Engelbrecht. De boeken van Lampo werden vanaf de jaren 70 veel vertaald. Onder meer De komst van Joachim Stiller, Terugkeer naar Atlantis en De prins van Magonia verschenen in het Engels, Frans, Russisch, Spaans en verschillende andere talen.

Scenario’s, draaiboeken en correspondentie over de verfilmingen van werk van Lampo bieden een unieke inkijk in de pionierstijd van de Vlaams (- Nederlandse) filmproductie in de jaren 70. Als scenarist en presentator speelde Lampo ook een cruciale rol in de tweedelige documentaire Koning Arthur (1982) van de toenmalige BRT. Van Koning Arthur zijn alle stadia van het scenario bewaard, van de eerste aanzet tot het draaiboek.

In 1988 ontving Lampo een eredoctoraat aan de Université Stendhal-Grenoble III. De briefwisseling met docent Peter de Klerk en met Lampo’s promotor, prof. Simone Vierne, en met het bestuur van de universiteit, is ook overgedragen aan het Letterenhuis.

Lampo & Lampo. Een vaderzoektocht

Annick Lesage maakte de documentaire en podcast Lampo & Lampo. Een vaderzoektocht. In deze documentaire en podcast vertelt Jan Lampo honderduit over het leven en het schrijverschap van zijn vader. Dat doet hij aan de hand van zijn eigen herinneringen en vondsten in het papieren archief. Hij neemt de luisteraar mee naar de kelders van het Letterenhuis, maar gidst hem ook door het complexe Vlaamse literaire landschap vanaf WO II, waarin zijn vrijzinnige vader het nooit makkelijk had.

Het persoonlijke verhaal van de enige zoon van Hubert Lampo geeft een zicht op het gevulde leven en werk van een van de populairste auteurs van de jaren 60 en 70. Op deze manier krijgt de luisteraar een hernieuwde blik op een schrijver die voluit deel uitmaakte van de literaire scene en het maatschappelijk leven gedurende enkele decennia. De universele, menselijke laag die de vaderzoektocht oplevert, is de motor voor een beklijvende luisterervaring.

Bijlage Lampo & Lampo met meer info over docu/podcast

DOCX - 21 Kb

In de voetsporen van Hubert Lampo

District Antwerpen creëert i.s.m. Antwerpen Boekenstad een nieuwe literaire wandeling rond het bekende boek De komst van Joachim Stiller. De wandeling wordt uitgeschreven door Jan Lampo en vertelt het verhaal van het boek aan de hand van verschillende locaties in de historische stad. Op deze manier treden wandelaars letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van schrijver Hubert Lampo.

In het voorjaar van 2021 zal district Antwerpen een persmoment organiseren waarop de wandeling wordt voorgesteld.

Over Hubert Lampo

Hubert Lampo (1920-2006) was een Vlaams schrijver en een belangrijke grondlegger van het magisch realisme in het Nederlandstalige taalgebied. Zijn bekendste boek, De komst van Joachim Stiller, werd verfilmd en kende tijdens zijn leven 44 Nederlandstalige drukken en talrijke vertalingen.

Bijzonder is dat Lampo een tijdje in het Archief en Museum voor Vlaams Cultuurleven (AMVC), de voorloper van het Letterenhuis, heeft gewerkt. Nu is het volledige archief op zijn vroegere werkplek te vinden.

Bijlage uitgebreide biografie Hubert Lampo

DOCX - 21 Kb

Praktisch

Afbeelding header: Hubert Lampo

Meer HRES beeldmateriaal vindt u hier.

Ann De Block

Pers Cultuur, stad Antwerpen

 

 

 

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

[email protected]

letterenhuis.be