Letterenhuis verwelkomt archief van honderdjarige Aster Berkhof
Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Aster Berkhof, die op 18 juni honderd jaar wordt. Het archief bevat manuscripten, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typemachine. Het Letterenhuis voegt hiermee een substantieel deel toe aan de al bewaarde archiefstukken van deze veelgelezen en belangrijke auteur, die 101 romans schreef.
De Vlaamse auteur Aster Berkhof schreef 101 romans en wordt op 18 juni honderd jaar. In de sfeer van die verjaardag verwelkomt het Letterenhuis zijn schrijversarchief: handschriften, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typemachine, laptop en videocamera’s. Het Letterenhuis bewaarde al interessante archiefstukken van Berkhof – zoals de handschriften van Veel geluk, professor, De woedende Christus en Het einde van alles, maar voegt daar nu met de verwerving van dit archief een belangrijk en substantieel deel aan toe.
“Het letterenhuis vertelt het verhaal van 200 jaar literatuur in Vlaanderen. In deze prachtige en rijke verzameling kan natuurlijk het werk van Aster Berkhof niet ontbreken. We zijn heel trots dat het archief van dit icoon wordt toegevoegd aan de collectie”, vertelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.
Aster Berkhof, schrijver en journalist
Aster Berkhof (°1920-) – pseudoniem van Louis van den Bergh – debuteerde in 1944 met de detective De heer in grijze mantel. Vijf jaar later brak hij door met de humoristische roman Veel geluk, professor die vaak werd herdrukt, in 1977 tot musical omgewerkt en in 2001 tot tv-feuilleton.
In totaal schreef Berkhof 101 boeken in uiteenlopende genres en stijlen, zoals detectiveromans (De commissaris gaat uit stelen, 1954), streekromans (Isidoor, 1951), avontuurlijke en humoristische romans voor de jeugd (Paavo, de Lap, 1954) en boeken met een religieuze thematiek (de trilogie Dagboek van een missionaris, Het einde van alles, en De woedende Christus, 1962-1965). Het huis van mama Pondo, (1972) over zijn verontwaardiging over de apartheid in Zuid-Afrika en gebaseerd op zijn reis door dat land, zorgde voor veel ophef.
Naast schrijver was Berkhof journalist en reisde hij de wereld rond waarvan hij verslag deed in reportages en romans. In 1956 trouwde hij met Nora Steyaert, een van de eerste BRT-omroepsters. Zij overleed dit voorjaar.
Tentoonstelling 100 jaar Aster Berkhof
Aster Berkhof, ereburger van Rijkevorsel sinds 2004, droeg zijn archief in 2008 aanvankelijk over aan het Aster Berkhofmuseum in die gemeente. Toen het museum tien jaar later moest sluiten, besloten familie, de gemeente Rijkevorsel en de betrokken erfgoedpartners het archief aan het Letterenhuis te schenken. Maar niet zonder eerst, op basis van het archief, een buitententoonstelling uit te werken en Berkhofs honderdste verjaardag in stijl te vieren. De tentoonstelling 100 jaar Aster Berkhof, tot stand gebracht door Erfgoed Noorderkempen en de gemeente Rijkevorsel, opende op 15 juni en is nog tot 31 augustus 2020 te bezoeken in het centrum van Aster Berkhofs geboortedorp Sint-Jozef Rijkevorsel.
Dankzij de inspanningen van Erfgoed Noorderkempen en de gemeente Rijkevorsel, die met de hulp van vrijwilligers het volledige archief inventariseerden en foto’s en audiomateriaal digitaliseerden, kan het Letterenhuis het archief op korte termijn toegankelijk maken via haar databank. Zo wordt deze belangrijke aanwinst permanent toegankelijk voor het publiek.
Literaire reeks 10 x 100, 10 auteurs van nu over een auteur van 1920
Annelies Verbeke schreef voor de 10x100-reeks van het Letterenhuis een tekst over Aster Berkhof. 10x100 is een reeks van tien verhalen over honderdjarige schrijvers uit de collectie van het Letterenhuis.