Letterenhuis verwerft belangrijke collecties van Felix en Gommaar Timmermans

Het Letterenhuis verwerft het integrale archief van Gommaar Timmermans en onmisbare archiefstukken van zijn vader Felix Timmermans, zoals de manuscripten van Boerenpsalm. Schrijver en tekenaar Gommaar Timmermans geldt als een belangrijke figuur in de Vlaamse stripgeschiedenis. Felix Timmermans is een van Vlaanderens bekendste en meest geliefde auteurs.

Zoon Gommaar (1930-2023) bewaarde cruciale archiefstukken van zijn vader Felix Timmermans (1886-1947): honderden brieven van en aan familie en kunstenaars, alle vignetten van zijn boeken, persoonlijke documenten zoals een huwelijksboekje, contracten met uitgeverijen, een dagboek, enkele typoscripten en het handschrift van Een lepel herinneringen, waarin Timmermans zelf illustraties aanbracht. De verschillende versies van Timmermans’ roman Boerenpsalm (1935) vormen het hoogtepunt van de verwerving.

Boerenpsalm

Boerenpsalm gaat over de Kempense boer Wortel die terugblikt op zijn leven. In het boek staan de liefde voor de natuur en het boerenleven centraal. Het werd in 2022 opnieuw uitgegeven bij het Davidsfonds, in een editie van Bart Van Loo en Koen Broucke. In het archief zit de kladversie (‘kladden’) met verschillende doorhalingen, aanpassingen en tekeningetjes, naast de verder gevorderde versie ‘het goede’, een verbeterd typoscript (‘overklop’) en de gecorrigeerde drukproef. Bij de manuscripten zitten ook nog losse hoofdstukken in handschrift en stukken óver Boerenpsalm, zoals teksten van lezingen en voordrachten.

Significante uitbreiding

De archiefstukken van Felix Timmermans vormen een belangrijke aanvulling op zijn al in het Letterenhuis aanwezige archief. Ze vervoegen bijvoorbeeld de manuscripten van andere hoogtepunten uit zijn oeuvre zoals Pallieter, Adagio en Het kindeken Jezus in Vlaanderen.

GoT

Het archief van Gommaar Timmermans, bekend onder zijn pseudoniem GoT, bestaat uit manuscripten voor Knack, waarvoor hij jarenlang vaste columnist en illustrator was, schetsen voor uiteenlopend werk én al zijn striptekeningen: honderden tekeningen van tientallen stripreeksen zoals Fideel, Arabella de geleerde Slak, De tweehoofdige gevlekte Filodendron, De Kip, de Keizer en de Tsaar, en boeken zoals Jonas en de Wonderwinkel, De Nieuwe Ark en De Grote Knal. Na het overlijden van Gommaar Timmermans eerder dit jaar (6/5/2023) werd zijn nalatenschap door zijn weduwe Mariette Brys aan het Letterenhuis overgedragen.

Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis: "Het is bijzonder om gelijktijdig van twee cruciale kunstenaars, die ook nog eens vader en zoon zijn, zulke waardevolle archieven te kunnen verwerven. We vervolledigen met trots het archief van Felix Timmermans met hoogtepunten zoals Boerenpsalm en kijken ook enorm uit naar de verwerking van het archief van zijn zoon Gommaar, beter bekend als GoT, striptekenaar en auteur."
Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur:“'Schilder met de pen, verteller met het penseel', zo werd Felix Timmermans ooit genoemd, en die gevleugelde woorden gelden ook voor het werk van zijn zoon. Tekenaar en auteur Gommaar Timmermans (GoT) verblijdde gedurende vele jaren de lezers van het weekblad Knack met een humoristisch cursiefje, dat hij ook zelf illustreerde. Hij kreeg de liefde voor de teken- en schilderkunst van zijn vader mee. Zijn archief is een heuse aanwinst voor het Letterenhuis, ook omdat hij cruciale archiefstukken van zijn vader Felix Timmermans in bewaring hield. Een heuse dubbelslag voor het Letterenhuis, dat eens te meer zijn unieke rol als literair geheugen van Vlaanderen onderstreept.”

Het archief raadplegen

De archieven van Gommaar en Felix Timmermans kunnen, mits toestemming van de erven, worden geraadpleegd in de leeszaal van het Letterenhuis. Deze is na afspraak te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9u30 tot 16u30. Een afspraak kan gemaakt worden via mail naar [email protected] of op het nummer +32 3 222 93 20. Meer informatie op www.letterenhuis.be/leeszaal-op-afspraak.

Download meer foto's in de mediagalerij.

Headerbeeld: © LUCID

Nele Hendrickx

Directeur Letterenhuis

Evi Boels

Perscommunicatie cultuur, stad Antwerpen

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

[email protected]

letterenhuis.be