Literaire talkshow Stukken van Schrijvers in het Letterenhuis

Dit najaar op 19 september, 24 oktober en 28 november

Ook in het najaar van 2019 presenteert het Letterenhuis met Stukken van Schrijvers een literaire talkshow. Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat op drie donderdagavonden in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die één ding gemeen hebben: ze zijn geïnspireerd geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Gasten dit seizoen zijn onder meer Tom Lanoye, Peter van den Eede, Annelies Moons, Jurgen Delnaet, Vitalski en Maud Vanhauwaert.

Het Letterenhuis bewaart een onmetelijke schat aan verhalen van iedereen die iets met literatuur te maken heeft. Schrijvers als Hugo Claus, Paul van Ostaijen, Stijn Streuvels, Willem Elsschot en Jef Geeraerts, maar ook minder bekende auteurs, uitgevers, illustratoren. Gastvrouw Cathérine Vandoorne, sinds 2007 één van de vaste stemmen van De Madammen op Radio 2, ontvangt dit najaar schrijvers, theatermakers, kunstenaars en bijzondere bezoekers die vertellen welke verhalen ze in het gigantische archief van het Letterenhuis hebben gevonden. Drie talkshows vol grote en kleine prikkelende verhalen én met live muziek.

Praktisch

  • Donderdag 19 september, 24 oktober en 28 november, telkens om 20 uur.
  • Tickets zijn te koop via www.letterenhuis.be of aan de balie van het museum.

Programma

Donderdag 19 september 2019

Op 19 september ontvangt Cathérine Vandoorne Tom Lanoye, Laura de Coninck, Peter van den Eede en Anne Provoost. Esmé Bos, Bart Voet en Tim Vandenbergh zorgen voor de muziek.

Tom Lanoye onthult zijn favoriete Vlaamse auteur uit de Letterenhuisarchieven. Laura de Coninck vertelt over het werk en archief van haar vader Herman.

Peter van den Eede duikt in het archief van Compagnie De Koe.

Anne Provoost verbleef als eerste writer in residence in Het Lijsternest, het huis van Stijn Streuvels.

Muziek: Esmé Bos, Bart Voet en Tim Vandenbergh.

Donderdag 24 oktober 2019

Op donderdag 24 oktober zijn Annelies Moons, Jurgen Delnaet, Jet Steinz en Carine Lampens te gast. Live muziek door Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes.

Annelies Moons zoekt een favoriete schrijver.

Jurgen Delnaet laat zich bij zijn theaterwerk inspireren door archiefstukken.

Jet Steinz leest ontroerende en hilarische brieven.

Carine Lampens praat over het werk van en leven met Marcel van Maele.

Muziek: Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes.

Donderdag 28 november 2019

Afsluiten doen we met Vitalski, Maud Vanhauwaert, Hannah Roels en Jeroen Kuypers. Muziek door Esmé Bos, Bart Voet en Tim Vandenbergh.

Vitalski leest de dagboeken van Daniël Robberechts.

Maud Vanhauwaert ontdekt sporen van dode dichters in Antwerpen.

Hannah Roels gaat op zoek naar ‘magische’ bustes en portretten.

Jeroen Kuypers vertelt over het archief van zijn schoonvader Gust Gils.

Muziek: Esmé Bos, Bart Voet en Tim Vandenbergh.

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be