Nieuwe literaire talkshow Stukken van Schrijvers in het Letterenhuis

Vanaf donderdag 28 maart

Met Stukken van Schrijvers lanceert het Letterenhuis een gloednieuwe literaire talkshow. Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat vier donderdagavonden in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Herman Brusselmans, Tom Naegels, Gerda Dendooven, Kristien Bonneure, Dahlia Pessemiers-Benamar, en nog veel meer gasten komen langs. De talkshow wordt afgewisseld met live muziek.

Het Letterenhuis bezit een gigantische berg verhalen van iedereen die iets met literatuur te maken heeft. Schrijvers als Hugo Claus, Paul van Ostaijen, Stijn Streuvels, Willem Elsschot en Jef Geeraerts, maar ook minder bekende auteurs, uitgevers en illustratoren laten er hun sporen na. Alle verhalen zitten veilig opgeborgen in het depot. Gastvrouw Cathérine Vandoorne, sinds 2007 één van de vaste stemmen van De Madammen op Radio 2, gaat op vier avonden in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. De talkshow wordt afgewisseld met live muziek.

PROGRAMMA

Donderdag 28 maart 2019

Cathérine Vandoorne ontvangt Herman Brusselmans, Tom Naegels, Tom van Bauwel, en Els Snick. JackoBond zorgt voor de muzikale noot.

Voor Stukken van Schrijvers dook Herman Brusselmans in het Letterenhuis opnieuw onder in het werk en het archief van zijn ‘scriptieonderwerp’ Jan Emiel Daele. Tom Naegels schonk vorig jaar zijn auteursarchief aan het Letterenhuis en voor zijn volgende boek brengt hij momenteel veel tijd door in archieven. Acteur Tom van Bauwel bracht de voorbije jaren al een aantal keren een monoloog naar de gepubliceerde correspondentie van Jeroen Brouwers. Hij bloemleest de mooiste brieven en ontdekt er nieuwe in de Letterenhuisarchieven. Vertaalster Els Snick komt vertellen over haar nieuwe boek Elke vriendschap met mij is verderfelijk. Daarin vertaalde ze de briefwisseling tussen de Duitse schrijvers Joseph Roth en Stefan Zweig. In het Letterenhuis vond Snick ook een briefje van Roth.
JackoBond zorgt voor de muziek: singer-songwriter Riet Muylaert en één van haar muzikanten nemen de bezoekers mee in hun wereld. Authentiek, integer, eerlijk, grappig, filosofisch, kinderlijk eenvoudig, ontwapenend. Maar altijd raak.

Voor het volledige programma, klik op lees meer.

Donderdag 25 april 2019

Geert Buelens, Gerda Dendooven, Kristien Bonneure, Els Moors zijn te gast. Live muziek door Esmée Bos, Bart Voet & Ben Faes.

Geert Buelens vertelt in zijn boek De jaren zestig (2018), over de sixties in de Vlaamse literatuur en in de archieven van het Letterenhuis. Gerda Dendooven getuigt over haar jeugdboeken en boekillustraties en haar jongste boek de roman Tabac (2018). Kristien Bonneure, nieuws- en cultuurjournalist bij de VRT, mijmert over het archief van haar vader, de schrijver, dichter en uitgever Fernand Bonneure, dat in het Letterenhuis wordt bewaard. Els Moors maakt voor het juninummer van Letterenhuisblad Zuurvrij een verhaal over schrijven, bewaren, herinneren en weggooien. In Stukken van Schrijvers vertelt ze daar al over, en over haar dwaaltocht door het Letterenhuisarchief die ze kort geleden maakte. Esmé Bos, Bart Voet & Ben Faes diepen de mooiste nummers uit hun brede repertoire op.

Donderdag 23 mei

De gastvrouw ontvangt Yves Petry, Ellen van Pelt, Dahlia Pessemiers-Benamar, en Ludwig Lemaire. Muziek van Esmée Bos, Bart Voet & Ben Faes.

Op 21 februari verscheen de nieuwe roman van Yves Petry, De geesten. Samen met hem duikt Cathérine Vandoorne in de collectie van het Letterenhuis. Ellen van Pelt vertelt over Roger van de Velde, een van de vele schrijvers die (bijna) in de vergeetput belandden. Voor Stukken van Schrijvers kiest kunstenaar Ludwig Lemaire een affiche met literaire linken uit de gigantische affichecollectie van het Letterenhuis. Meestervertelster Dahlia Pesseniers-Benamar komt snuisteren in het Letterenhuis en onthult wat ze zoal tegenkwam in de collectie.
Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes brengen de mooiste nummers uit hun brede repertoire.

Donderdag 27 juni 2019

Annelies Beck, Bernard Dewulf, Ingrid Weverbergh en Sigrid Bousset sluiten de reeks af. Muziek door Esmée Bos, Bart Voet & Ben Faes.

Terzake-anker Annelies Beck schreef Toekomstkoorts, een roman over Brazilië met een verhaal van 100 jaar geleden en één van nu. Met gastvrouw Cathérine Vandoorne praat ze over de roman en over haar liefde voor archiefonderzoek en voor het schrijven van brieven. Bernard Dewulf bekijkt de schilderijencollectie van het Letterenhuis en kiest er enkele pareltjes uit. In 1975 trouwde Jotie T'Hooft met zijn jonge liefde Ingrid Weverbergh. Op het moment van zijn dood was de 21-jarige Jotie de rijzende ster van de Nederlandstalige letteren. Ingrid blikt in het Letterenhuis terug op deze woelige periode. Sigrid Bousset is één van de drijvende krachten achter het schrijvershuis van Herman Teirlinck in Beersel. Bousset vertelt over het belang van dergelijke schrijvershuizen. Ook vandaag diepen Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes de mooiste nummers uit hun brede repertoire op.

Praktisch

  • Stukken van Schrijvers
  • Op 28 maart, 25 april, 23 mei en 27 juni
  • Van 20 tot 21.30 uur
  • Tickets: 5 en 3 euro of gratis – te koop via de website: www.letterenhuis.be

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

[email protected]

letterenhuis.be