Stijn Streuvels 150
Expo in Lijsternest en Letterenhuis
In 2021 is het 150 jaar geleden dat Stijn Streuvels geboren werd. Het Letterenhuis in Antwerpen en het Lijsternest in Ingooigem, waar Streuvels woonde, slaan de handen in elkaar om deze verjaardag te vieren met twee tentoonstellingen. Streuvels was niet alleen een gevierd schrijver, hij was ook een begenadigd fotograaf. Om dat dubbeltalent in de verf te zetten, maakten Bieke Depoorter en Gideon Jacobs in het Lijsternest The Line: een installatie met beeld en verhaal over grenzen. Het Letterenhuis toont met Ogen die kijken een selectie beelden die Streuvels zelf maakte.
The Line – Bieke Depoorter & Gideon Jacobs
Het Lijsternest -16 juni tot 30 september 2021
Op uitnodiging van het Letterenhuis resideerden internationaal gerenommeerd fotograaf Bieke Depoorter en Amerikaans schrijver Gideon Jacobs in het Lijsternest. Ze lieten zich inspireren door het huis en de omgeving waar Streuvels het grootste deel van zijn leven woonde, en creëerden een verhaal dat verweven is met het huis en de collectie.
Depoorter en Jacobs onderzochten de manier waarop mensen bewust en onbewust hun leven in kaart brengen met grenzen. Via audio, tekst, foto’s en video’s vertelt The Line het verhaal van een vrouw van middelbare leeftijd. Bij toeval stoot ze op de meest diepgaande lijn, een vreemde grens vele kilometers van haar woonplaats, die ze op onverklaarbare wijze niet kan oversteken. Door de lijn tussen het imaginaire en de werkelijkheid te vervagen, creëert het project een surrealistische ervaring die de bezoeker laat reflecteren over zijn eigen grenzen, diegene die ze zelf trokken of vonden, diegene die ze kennen of nog moeten ontdekken.
Voor de pers: de pers is welkom om deze expo te bezoeken.
Op zaterdag 12 juni zijn Bieke Depoorter & Gideon Jacobs aanwezig tussen 14 en 17 uur. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via nadia.devree@antwerpen.be
Ogen die kijken
Een blik in het fotografisch archief van Stijn Streuvels
Het Letterenhuis - 2 oktober tot 31 december 2021
Het Letterenhuis bewaart ook het ruime fotoarchief van Stijn Streuvels, een collectie van enkele duizenden negatieven en afdrukken. Met de tentoonstelling Ogen die kijken wordt een selectie uit deze unieke verzameling voor het eerst uitgelicht. Uniek is de verzameling niet alleen omdat ze een levensloop en een tijdperk van (haast) een eeuw documenteert, maar vooral omdat ze laat zien hoe Streuvels precies keek. In de expo laten de curatoren de bezoeker dan ook de eigenzinnige blikrichtingen van Streuvels volgen. Steeds weer worden zijn ogen naar dezelfde “omstaande dingen” (zoals hij ze zelf noemde) getrokken: het gaat daarbij om bustes en paden, plekken en processies, dieren en vooral mensen. Niet het minst focust hij zich op zijn familie en zichzelf, waardoor de fotografische collectie een bijzonder intieme inkijk in zijn woon- en werkomgeving (Het Lijsternest) biedt. Tegelijk trekt Streuvels er ook steeds weer op uit en is de camera een medium om het ‘andere’ vast te leggen: ‘andere’ omgevingen, maar ook mensen. Van cruciaal belang is hier Streuvels’ Palestinareis in 1935. De expo besteedt bijzondere aandacht aan deze rondreis in het Middellandse Zeegebied, waarin zijn manier van kijken op de proef werd gesteld. Ook hier laat de tentoonstelling zien hoe zijn ogen toch steeds weer naar dezelfde elementen getrokken werden, en hoe hij die in steeds weer nieuwe constellaties vastlegde.
Curatoren Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck over de tentoonstelling:
“Als de expo iets wil tonen, dan is het wel dat Streuvels een speelvogel was. Wat uit de foto’s spreekt, is namelijk het plezier van het kijken – maar ook van het klooien. De camera is Streuvels’ speeltuig, waarmee hij vaak schalks en spitsvondig omspringt. Ook de expositie zelf is een speelveld, waarin de bezoeker uitgenodigd wordt om verbanden te leggen, niet alleen tussen beelden onderling, maar ook tussen beelden en teksten. De bezoeker ontdekt zo ook de nauwe samenhang tussen Streuvels’ literair schrijven en fotografisch capteren.”
Praktisch
Expo The Line
- Het Lijsternest, Stijn Streuvelsstraat 25, 8570 Ingooigem
- 16 juni tot 30 september 2021
- Open van woensdag tot en met zondag, van 11u tot 17u
- Tickets via lijsternest@vlaanderen.be / 056 77 72 14
Expo Ogen die kijken
- Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
- 2 oktober tot 31 december 2021
Over Het Lijsternest
Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels. Streuvels bouwde Het Lijsternest in 1905, op zoek naar een plek om in alle rust te kunnen schrijven. Door een breed raam heb je aan zijn schrijftafel nog steeds een heerlijk uitzicht over het prachtige, glooiende Ingooigemse landschap dat de auteur inspireerde. Hij bleef er met zijn vrouw Alida Staelens zijn hele leven wonen. Streuvels wilde geen standbeeld, maar hoopte wel dat Het Lijsternest na zijn dood intact bewaard zou blijven. En dat gebeurde. De Provincie West-Vlaanderen kocht en restaureerde het huis en stelde het open voor het publiek, een taak die ondertussen door de Vlaamse Overheid en het Letterenhuis is overgenomen. In de wintermaanden nemen schrijvers hun intrek in Het Lijsternest.
Over de kunstenaars
Bieke Depoorter (B, 1986) behaalde in 2009 een masterdiploma fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Drie jaar later werd ze genomineerd voor de fotocoöperatie Magnum Photos, waar ze in 2016 tot volwaardig lid werd benoemd. Relaties met de onderwerpen van haar foto’s, liggen aan de basis van Depoorters artistieke praktijk. Ze start vanuit toevallige ontmoetingen, en laat zich leiden door de natuurlijke wijze waarop interacties ontstaan. Binnen haar recente projecten bevraagt Depoorter voortdurend het medium zelf en staat ook samenwerking centraal. Tot op heden publiceerde ze vijf boeken. Haar laatste boek Agata publiceerde ze met het haar eigen platform Des Palais, een nieuwe samenwerking met Tom Callemin. Het boek onderzoekt de complexe dynamiek tussen fotograaf en onderwerp, een jonge vrouw die ze ontmoette in een Parijse striptease bar.
Gideon Jacobs (VS, 1989) is een schrijver die bijdragen leverde aan The New Yorker, Artforum, Playboy, The Paris Review, The New York Review of Books, BOMB, VICE, en anderen. Hij maakt ook kunst, waaronder projecten als "#InstaRoadTrip2016"-een fictieve roadtrip van een maand die volledig op Instagram werd gemaakt - en "Landing Pages"- een performance op LaGuardia Airport, in opdracht van de NY/NJ Port Authority. Hij gaf lezingen in Jeu De Paume in Parijs, het Museum van Hedendaagse Kunst van Rome, The School of Visual Arts, The New School, en andere instellingen. Hij werkt momenteel aan een verzameling korte verhalen.