Walter van den Broeck draagt zijn literair archief over aan het Letterenhuis

Vijftig jaar na eerste opvoering van 'Groenten uit Balen'

Het Letterenhuis in Antwerpen verwelkomt het schrijversarchief van Walter van den Broeck (80). Dat archief bevat niet alleen de complete literaire productie van de roman- en toneelschrijver, maar ook heel wat correspondentie.

Van den Broecks archief betreft een van de meest complete auteursarchieven van zijn schrijversgeneratie. De verzameling is dan ook erg divers, met onder andere de eerste versie van zijn prozadebuut De troonopvolger (1967), de geannoteerde theatertekst van Groenten uit Balen (1972), de nette versie van de bekroonde roman Brief aan Boudewijn (1980) en drukproeven van de romancyclus Het beleg van Laken (1985-1992).

Het archief biedt niet alleen een overzicht van Van den Broecks uitgebreide oeuvre, maar licht ook een tipje van de sluier op van het werkproces van de schrijver. Documentatiemappen, kladversies en verbeterde versies zijn een wezenlijk deel van de collectie. Daarnaast geven de zakelijke en literaire correspondentie een inkijk in het reilen en zeilen van het literaire veld.

“Het is een eer en een genoegen om bij leven van de auteur zo’n mooi archief te kunnen verwerven. Het archief werd gecreëerd door Walter van den Broeck, verzorgd door zijn echtgenote en tot het moment van de overdracht in hun privéwoning bewaard. Het archief vormt een belangrijke en substantiële uitbreiding van onze collectie”, zo zegt directeur Nele Hendrickx.

50 jaar Groenten uit Balen

Een van de hoogtepunten uit van den Broecks archief is de geannoteerde tekst van het toneelstuk Groenten uit Balen (1972). 2022 is een jubileumjaar voor het toneelstuk over de arbeidersstaking bij de Balense fabriek Vieille Montagne. Precies vijftig jaar geleden voerde het Brussels Kamertoneel het stuk voor het eerst op in het Volkshuis in Balen.

Sindsdien werd het verhaal van de familie Debruycker, een arbeidersgezin uit de cité dat betrokken raakt bij de staking, veelvuldig op het toneel gebracht. Later herwerkte van den Broeck, samen met Guido Van Meir, de tekst van Groenten uit Balen tot een filmscenario. De film van Frank Van Mechelen verscheen in 2011 op het grote doek, met Stany Crets, Lucas Van den Eynde en Evelien Bosmans in de hoofdrollen. De film mocht drie Vlaamse filmprijzen ontvangen.

Van den Broecks literair werk werd meermaals bekroond, onder meer met de Staatsprijs voor Toneel (1982), de Henriette Roland Holst-prijs (1982, voor Brief aan Boudewijn) en de Staatsprijs voor Proza (1993, voor de cyclus Het beleg van Laken). Van den Broeck is bovendien ereburger in zijn geboorteplaats Olen en zijn woonplaats Turnhout.

"We zijn ontzettend trots dat de stad Antwerpen, en met name het Letterenhuis, het archief in ontvangst mag nemen van één van Vlaanderens meest gespeelde toneelauteurs. Walter van den Broeck is een gevierde schrijver en dat de overdracht gebeurt tijdens het jubileumjaar van 'Groenten uit Balen' maakt het des te specialer", zo zegt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud

Het archief raadplegen

Het archief van Walter van den Broeck kan worden geraadpleegd in de leeszaal van het Letterenhuis. De leeszaal is na afspraak te bezoeken, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag, van 9:30-12:30 en 13:30-16:30. Een afspraak kan gemaakt worden via mail naar letterenhuis_leeszaal@antwerpen.be of op het nummer +32 3 222 93 20.

Meer informatie op www.letterenhuis.be/leeszaal-op-afspraak

Persbezoek op aanvraag

Journalisten kunnen op aanvraag het archief inkijken en met Walter van den Broeck of een medewerker van het Letterenhuis spreken. Gelieve hiervoor een afspraak te maken via Inge De Rouck:

Mieke Smeyers

Perscommunicatie cultuur, Stad Antwerpen

 

Over Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

De collectie vormt ideaal bronnenmateriaal bij onderzoek voor biografieën, tekstedities en literaire of (cultuur)historische studies. Een overzicht van de collectie is online te bekijken in Agrippa. Documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd. De grote en kleine verhalen uit de collectie worden met het publiek gedeeld tijdens lezingen, studiedagen, workshops en (literaire) evenementen.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen

+32 3 222 93 20

letterenhuis@antwerpen.be

letterenhuis.be